❮ Terug naar Blog

DE INVLOED VAN VERLICHTING OP HET E-PEIL 


EPN

NIET-RESIDENTIEEL

HET ENERGIEVERBRUIK EN DE HULPVARIABELE L

 

Keuze van de rekenmethode

Waarde bij ontstentenis

De keuze voor het rekenen met de waarde bij ontstentenis heeft een zeer negatieve impact op het E-peil. Deze kan snel oplopen tot 20 E-punten in vergelijking met de gedetailleerde methode. Als u voor de volledige EPN-eenheid kiest voor de waarde bij ontstentenis, zal het zonder belangrijke inspanning op andere energie-aspecten (isolatie, luchtdichtheid, verwarmingssysteem …) heel moeilijk zijn om aan de E-peil-eis te voldoen.

Gedetailleerde methode

Bij het gebruik van de gedetailleerde methode zullen bepaalde maatregelen, zoals een goed ontworpen verlichtingsinstallatie en het intelligent gebruik van regelsystemen, een voordeel krijgen in de berekeningen.
Dat leidt tot een gunstiger en lager E-peil (tot een verschil van 20 E-peil-punten of meer in vergelijking met de waarde bij ontstentenis).

Tip:

De impact van de verlichtingsinstallatie op het E-peil kan heel groot zijn. Het loont dus zeker de moeite om voor een zuinige verlichtingsinstallatie te kiezen, zodat we deze ook gedetailleerd in de software kunnen invoeren. Bij voorkeur rekenen we enkel met de waarde bij ontstentenis als het absoluut onmogelijk is om de nodige gegevens met betrekking tot de verlichtingsinstallatie te bekomen.

 

Voorbeeld:

Vermogen van het armatuur: 42,20 W
De lichtstroom per lamp: 5490 lm
Optische kenmerken gekend: N2: 0,75  N4: 0,92 N5: 1 (LED)

 

Xenadvies bv

Gepost op 25 sep 2020
a