❮ Terug naar Blog

Duurzaam, duurzamer of duurzaamst?


Doe je aan BEN, LAAG-Energie, PASSIEF of ZERO-Energie?

duurzaam

Energiebewust bouwen, het kan, het moet! Maar hoe kun je dit concreet gaan toepassen? Er zijn verschillende  bouwconcepten mogelijk. Er zijn BEN, Lage-energie, Passief- of Zero-energie woningen.

Xenadvies legt voor u de verschillende concepten uit met hun onderlinge verschillen.

LAAG-Energie-woning

In een lage-energiewoning wordt het energieverbruik tot een minimum beperkt. Volgens de definitie kan er gesproken worden over een lage-energiewoning als de netto-energiebehoefte voor verwarmen en koelen veel lager is dan de huidige norm, nl. 30kWh/m². In tegenstelling tot de BEN-woning worden er verder geen strengere energieprestatie-eisen opgelegd.

BEN-woning

BEN, Bijna-Energie Neutraal. Typerend is het lage verbruik voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nodig is, wordt voornamelijk uit hernieuwbare energiebronnen gehaald. Dit lage energieverbruik vertaalt zich in een “BEN-eis”, een E-peil < 30 en een verplicht aandeel in hernieuwbare energie.

De overige energieprestatie-eisen zijn gelijkaardig aan de huidige norm, uitgezonderd de maximale warmtedoorgangscoëfficiënt voor vensters en vloeren. Voor de traditionele bouwwijze moet Ug-gemiddeld ≤ 1,80 Wm²/K, voor BEN-gebouwen 1,50 W/m²K. Vloeren moeten U-waarde 0,24 W/m²K halen i.p.v. 0,30 W/m²K. De BEN-bouwstijl staat als de herfst voor de deur. Schermafbeelding-2014-08-04-om-12.00.44De Vlaamse regering heeft definitief vastgelegd dat woningen in 2021 moeten voldoen aan deze norm.

PASSIEF-woning

De passiefwoning gaat een stapje verder. Deze staat gekend voor zijn ideaal winter- en zomercomfort “zonder” traditionele verwarming of koeling. Zulke bouwstijl is daarom zeer energiezuinig met beperkte warmteverliezen en een minimale energievraag voor verwarmen en koelen. Dit wordt bereikt met een doordachte materiaalkeuze, een zeer luchtdichte uitvoering en efficiënt omgaan met oriëntatie (benutten van zonne- en warmtewinsten). Op deze manier wordt er niet meer actief verwarmd (weinig investeren in een centrale verwarming) en wordt er gesproken van een passiefhuis. Hier staan natuurlijk ook strenge eisen tegenover. Passiefhuizen hebben een netto-energiebehoefte voor verwarmen en koelen nog lager dan de lage- energiewoning, nl. 15kWh/m². Er wordt een luchtdichtheidseis opgelegd en de binnentemperatuur mag op jaarbasis niet te fel oplopen. Deze laatste geldt ook voor lage-energiewoningen.

ZERO-energie woning

Een zero-energie woning is een passiefwoning, met dezelfde eisen en ontwerpregels. Maar bijkomend wordt de energievraag gedekt door hernieuwbare energie. Samenvattend kan er gezegd worden dat het gaat over de combinatie: lage-energie + passief, het ultimatum.

tijdlijn

Al deze extra investeringen in energiebesparende maatregelen en groene energie zijn natuurlijk niet gratis, ze betalen zichzelf wel terug door een lage energiefactuur en extra beloningen zoals premies en kortingen op het kadastraal inkomen.


Gepost op 4 aug 2014
a