❮ Terug naar Blog

Ecologische renovatie in de kijker


 Van oude hoeve tot eensgezinswoning

In 2013 gingen de werken van start om een oude hoeve om te vormen tot een volwaardige eengezinswoning. Het bestaande volume en de constructie zullen behouden blijven. De volsteense muren en de prachtige authentieke dakspanten werden reeds gezandstraald.

Ecologische isolatie
De vloerisolatie bestaat uit 25 cm kalkhennep op een laag van 20 cm schelpen. Ook tegen de buitenmuren werd 25 cm kalkhennep gespoten tussen een houtstructuur. De bepleistering zal geen traditionele gipspleister zijn, maar wel een ecologische leempleister. Het dak werd voorzien van 30cm cellulosevlokken. De ramen zijn uiteraard in houten profielen en driedubbel glas.

neerpelt4neerpelt3-768x1024neerpelt2

Gezond ventileren
Isoleren en ventileren gaan hand in hand: om het binnenklimaat comfortabel te houden, zal eenvraaggestuurde luchtafvoer voorzien worden in de keuken, badkamer en WC. Toevoer van verse buitenlucht gebeurt aan de hand van raamroosters.

Energiezuinig verwarmen
Het gezin zal het huis verwarmen door middel van een gascondensatieketel. Voorlopig is er geen hernieuwbare energie voorzien, maar dat kan in de toekomst nog toegevoegd worden.

Energieprestatie en binnenklimaat
In EPB-cijfers uitgedrukt, moest deze woning voldoen aan een K-peil van K65, aangezien het om een functiewijziging van het gebouw gaat. Zoals de woning werd uitgevoerd, zal ze K24 behalen!

neerpelt1


Gepost op 15 jan 2014
a