❮ Terug naar Blog

Een lage energiewoning door de ogen van een aannemer


aannemer1

Wat zijn de drijfveren van een aannemer om  zich te specialiseren in het bouwen van lage energiewoningen? Zijn aannemers gericht op 2020 of  kijken ze al verder in de toekomst?
We legden enkele vragen voor aan Kris Meeuwesen van Bouwwerken Meeuwesen.

Hoe kijken je klanten aan tegen een lage energiewoning?
“Dat lage energiewoningen de toekomst worden, merk ik vandaag aan de duidelijke belangstelling die bij onze klanten leeft voor energiezuinig bouwen. De klant kijkt in de eerste plaats naar een lagere energiefactuur en de meerwaarde van een lage energiewoning, voor hem/haar de eerste stap naar energie onafhankelijkheid.”

Wat is voor jou de zin van een lage energie woning en een passiefwoning?
“Je hebt vanzelfsprekend de verminderde milieu impact. Voor mij als aannemer is het belangrijk dat je in eerste instantie investeert in de gebouwschil en het isolatiepakket. De rest kan later nog aangepast worden. Door vandaag te investeren in een lage energiewoning kan je voorlopen op de snel veranderende wetgeving en voorkomen dat je over 10 jaar reeds met een verouderde woning zit. Natuurlijk is ook het hogere comfort van een lage energiewoning van belang. Je hebt geen last van tocht en je kan in alle ruimtes van de woning genieten van dezelfde temperatuur.”

Waarom wil je als aannemer verder opleidingen volgen en wat houdt deze opleiding concreet in? 
“Door nu al opleidingen te volgen, willen we een antwoord kunnen bieden op vragen van onze klanten. Deze vragen hebben steeds meer betrekking op de uitvoeringsdetails wat isolatie betreft, bijvoorbeeld het afkleven van naden. In de opleiding wordt het algemeen principe van een lage energiewoning uiteengezet. Kort samengevat is het de bedoeling om de energiebehoefte van de woning zo laag mogelijk te houden. Dit kan op verscheidene manieren bewerkstelligd worden: de compactheid van de woning, de zonnewinsten door middel van de oriëntatie, voldoende en goed geplaatste isolatie, een luchtdichte uitvoering, enz.”

aannemer2

We analyseerden in de opleiding heel wat voorbeeldwerven met bijhorend energieverbruik en bespraken de voordelen en de duurzaamheid van lage energiewoningen. Een lage energiebehoefte dekt de eigenaar in voor de stijgende energieprijzen.”

Wat is de meerwaarde voor de bouwheer om een geschoolde aannemer te kiezen?
“Een lage energiewoning bouwen vergt kennis en ervaring. Een geschoold aannemer kent het hele bouwproces en is dan ook goed voorbereid. Van ruwbouw tot afwerking, alles moet nauwgezet opgevolgd worden en goed afgestemd worden met nevenaannemers. Zo zal een geschoold aannemer bijvoorbeeld zoveel mogelijk doorboringen trachten te beperken voor bekabeling en technieken. Als aannemer leg je letterlijk de basis tijdens het bouwproces voor alle fases nadien. Meedenken en overleg is hierin belangrijk. Je moet als aannemer weten wat er gaat komen en wat de bouwdetails zijn: inbouwraam, dorpels, technische leidingen die naar buiten gaan…”

Hoe kijk jij naar de toekomst?
“2020 zal er sneller zijn dan we denken. In het Brussels Hoofdstedelijk gewest moet zelfs al in 2015 alle nieuwbouw passief worden gebouwd. We krijgen nu al veel vragen en mensen die er meer over willen weten. Je merkt ook dat heel wat mensen meer isolatie plaatsen dan de norm voorschrijft. De tijden veranderen snel. Toen ik 10 jaar geleden de zaak overnam plaatsten we op vraag van sommige klanten maar 4 cm isolatie in de spouwmuur. En de tijd dat er geen isolatie geplaatst werd, is ook nog niet zo lang geleden.”

Bedrijfsfiche

Bouwwerken Meeuwesen bvba
Website
Email: info@uwthuis.be
Tel: 03 314.67.94


Gepost op 4 nov 2013
a