❮ Terug naar Blog

‘Ondernemen geeft energie’


De Kamers van Koophandel verspreiden tweewekelijks het magazine ‘Ondernemers’ onder al hun leden. Onlangs verscheen er in het VOKA magazine een interview met Sara Maeyninckx van Xenadvies.

We delen dit artikel via deze blog, omdat we erg benieuwd zijn naar jullie reacties. Hoe kijk jij aan tegen het ondernemerschap en hoe heb jij je eerste stappen als ondernemer ervaren?

Ondernemen geeft energie’

In het najaar van 2012 sprong Sara Maeynincks mee op de energietrein. Met Xenadvies werd ze zelfstandig ondernemer. Nadelen? Die zijn er niet. ‘Eventuele minpunten wegen niet op tegen de voldoening die je eruit haalt’, zegt de nieuwbakken onderneemster. 

‘Ik heb even in loondienst gewerkt, maar ik vond dat ik mijn tijd niet zinvol invulde. Ik dacht meer voldoening te kunnen halen uit zelfstandig ondernemerschap. Samen met mijn vennoot Annemie De Kooning nam ik daarom deel aan het startersproject Bryo.

Tijdens dit traject richtten we Xenadvies Innovatie op, een organisatie die energiedeskundigen verenigt. Het centraliseert kennis, ontneemt de deskundigen taken die niet tot hun corebusiness behoren en zoekt voor hen naar opportuniteiten. Door deze schaalvergroting kunnen de energiedeskundigen lokaal werken met globale middelen en kennis. Binnen deze structuur ben ik zaakvoerder van Xenadvies bvba, een energieadviesbureau. We doen voornamelijk EPB-verslaggeving (energieprestatie en binnenklimaat, nvdr.)en leveren daarnaast energieprestatiecertificaten af en geven energieadvies. Inmiddels zijn er zeven personen werkzaam bij Xenadvies Innovatie.

Aanvankelijk had ik me niet al te best voorbereid op zelfstandig ondernemerschap. Ik had geen businessplan en ook niet de intentie het aan te pakken zoals ik het nu doe. Ik wilde gewoon EPB-verslaggeving doen en adviezen geven, en was blij met een volle agenda. Ondertussen ondervond ik dat ondernemen leuk is en wil ik groeien. Het is een uitdaging om bepaalde zaken definitief uit handen te geven aan medewerkers en hen het nodige vertrouwen te geven. Op langere termijn moeten we ervoor zorgen dat we blijven innoveren. Het wordt ook zoeken naar evenwicht tussen continuïteit en het verder uitwerken van opportuniteiten. Ik streef naar een tweetal kantoren per provincie en wil verschillende ondernemingen linken aan ons concept. Momenteel werken we een volgende businessmodel uit dat ervoor moet zorgen dat we meer energieadviezen kunnen doen bij scholen, kmo’s en grotere residentiële gebouwen.

vokablogxenadvies


Gepost op 17 jun 2013
a