❮ Terug naar Blog

Verslag Energiecongres OVED 2013


OVED kan terugblikken op een succesvol energiecongres met 120 aanwezige energieprofessionals en een ruim aanbod aan energiethema’s.

OVED-1

Hieronder leest u ons verslag van het slotcongres:

Toekomstbeleid omtrent EPB, EPC en BEN-gebouwen
Eén van de belangrijkste zaken die ons zijn bijgebleven, is dat de regelgeving van EPB en EPC aan grote veranderingen onderhevig zal blijven. We hebben immers tegen 2020 een deadline te halen van de BEN-gebouwen (= bijna energie neutrale gebouwen). Dit zal in eerste instantie uitgedrukt worden in een E30 peil, de verdere invulling en aanpak wordt de volgende jaren bepaald.

Energieadvies
We waren blij te horen van het Vlaams Energieagentschap (VEA) dat we als energiedeskundigen meer en meer zullen evolueren naar adviseurs en minder binnen het wetgevende kadertje geduwd zullen worden. Cruciaal is dat onze kwaliteit zal erkend worden. En ook, concullega’s, die het minder goed voor hebben met hun klanten, zullen er stilaan tussenuit gaan.

‘Executive energy expert’
Jochen De Smet (OVED) spoorde ons vervolgens nog eens aan om stil te staan en na te denken bij onze eigen toekomst. En last but not least mochten we ons OVED-label ‘executive energy expert’ in ontvangst nemen. Met Xenadvies volgden we immers het Start2Build-traject bij OVED. Dit wil zeggen dat wij ons een jaar lang hebben ingespannen om onze activiteiten als energiedeskundigen te professionaliseren. Dit deden we o.a. door het volgen van thema-avonden rond marketing, juridische aspecten, aansprakelijkheden, verzekeringen, prijszetting, enzovoort.

Het was een zeer boeiende dag waar we veel interessante mensen mochten ontmoeten. Met dank aan OVED!”

OVED-3-copy

De belangrijkste feiten op een rijtje:

De toekomst van de EPB. De wetgeving en de methode’s blijven aan verandering onderhevig:
• Zo zal er vanaf 1/1/2014 enkel nog maar met de nieuwe software gerekend mogen worden.
• Hernieuwbare energie is vanaf 2014 een feit en we hebben op het congres alvast gezien dat de zonneboiler de goedkoopste optie is (meer info in een volgend blog bericht)
• EPB voor niet-residentiële bestemmingen zal verstrengen. Tot nu toe was er enkel een isolatie eis, maar ook hier doen E-peilen hun intrede, afhankelijk van de functie van het gebouw.
• Het VEA doet effectieve controles op o.a. ingebruikname.

Energie Renovatie Programma (ERP):
• Tegen 2020 moeten alle bestaande woningen voorzien zijn van dakisolatie, dubbel glas en een performant verwarmingssysteem.

De toekomst van de ED type D:
• Ten vroegste in 2016 zullen er opleidingen starten voor energiedeskundige type D (voor niet-residentiele gebouwen, kantoren, industrie,…)

De toekomst van de EPC’s:
• Het EPC zal worden aangepast (waarschijnlijk vanaf eind 2014 / begin 2015). Het zal dan de mogelijk zijn om ook maatwerkadvies te doen

OVED-2


Gepost op 8 jul 2013
a