Xenadvies organiseert twee geslaagde infoavonden


Op 6 en 13 november organiseerde Xenadvies een infoavond voor haar netwerk van bouwprofessionelen. Het doel van de avond was de aanwezigen te informeren over de nieuwe, veranderende EPB-wetgeving, die in 2015 in voege zal treden. Net zoals de vorige editie, in 2013, vonden de avonden plaats in het gezellige decor van deNest, en zorgde Xenadvies voor een interessante aanvulling op de EPB-wetgeving. Op de twee avonden samen ontvingen we in totaal meer dan 100 geïnteresseerden.

In de eerste helft van de avond lichtten Annemie De Kooning en Sara Maeyninckx van Xenadvies de nieuwigheden binnen de wetgeving toe, die ze verduidelijkten met de nodige voorbeelden. De belangrijkste aanpassingen zijn de invoer van twee nieuwe begrippen. Er is de installatie-eis, die van toepassing is op de nieuw geplaatste installaties bij de gewone renovatie, en er is de Ingrijpende Energetische Renovatie: concreet zal er vanaf 2015 ook een E-peil van toepassing worden voor projecten die ingrijpend gerenoveerd worden. Deze aanpassing in wetgeving zal een andere aanpak en visie van het ontwerpteam op zijn projecten vragen.Na de pauze gaf Jan Ickroth van Regiso meer uitleg over de luchtdichtheid van gebouwen. Hij legde daarbij de focus op het doorsnee gebouw. Bovendien illustreerde hij de theorie met ervaringen uit de praktijk, en gaf hij enkele handige cijfers, zoals de gemiddelde waarde die woningen en appartementen nu halen. Cijfers waarmee heel wat architecten aan de slag kunnen bij het opstellen van hun lastenboek.

De reacties op het verloop en de invulling van de infosessie waren unaniem positief. De avond werd afgesloten aan de toog, waar ideeën en ervaringen uit de praktijk werden uitgewisseld. Op naar november 2015, benieuwd wat het VEA dan weer voor ons in petto gaat hebben!

EPB-eisen tabel 2015:http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/epb/doc/epbeisentabel2015.pdf

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak