WIJZIGINGEN EPB 2018


De belangrijkste wijzigingen voor u kort samengevat! Als u graag alle details kent, kan u best met ons een afspraak maken.Deze wijziging zijn van toepassing voor bouwaanvragen vanaf 1/1/2018.

S-peilHet S-peil of het Schilpeil komt er ter vervanging van het K-peil en de netto-energiebehoefte en dit enkel voor nieuwbouw woningen vanaf 2018. Een opvallend verschil met het K-peil is dat het S-peil op het niveau van de wooneenheid bepaald zal worden. Verder spreekt de EPB bij het S-peil over vormefficiëntie i.p.v. compactheid. Het schilpeil beoordeeld dus de kwaliteit van uitvoering van de schil, de belangrijkste invloedsfactoren op een rij:

  • Transmissieverliezen
  • Luchtdichtheid
  • Zonnewinsten en zonnewering

ZonneboilerNaast de huidige parameters zal bij de berekening ook rekening gehouden kunnen worden met het type collector: vlakke plaat, vacuümbuis al dan niet met parabolische spiegels als ondergrond. De kwaliteit van het geplaatste systeem zal dus meer aan bod kunnen komen.Verder zal voor het aandeel hernieuwbare energie dat ingevuld moet worden met de zonneboiler niet meer afgetoetst worden aan de 15kWh/m².jaar maar wel opnieuw aan de oppervlakte waarde! Deze wordt wel opgetrokken naar 2.5% m² apertuur oppervlakte (ipv de 2% tot 1/3/2017).Zonnepanelen voor elektriciteit 

Het rendement van de installatie wordt bij aanvang hoger ingerekend namelijk 78% i.p.v. 75%. Dit rendement kan in de berekening nog stijgen bv plaatst u de panelen in opbouw dan is dit +1% of plaatst u een dunne film dan is het rendement +2%. De overige parameters blijven gelijk.

EcodesignOok de opwekkers voor de centrale verwarming worden vanaf nu beoordeeld volgens hun ecodesign label.

Voor bijkomende inlichtingen kan u ons steeds vrijblijvend contacteren op info@xenadvies.be, veel succes met de projecten in 2018!

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak