Haalbaarheidsstudie


Voor nieuwe gebouwen met een bruikbaar vloeroppervlakte* groter dan 1000 m² moet u de haalbaarheid van hernieuwbare technieken (laten) onderzoeken.De bedoeling is vooral de bouwheren te informeren over de mogelijke technieken, de subsidies en de haalbaarheid van de verschillende alternatieve energiesystemen. Het is in het belang van de bouwheer om het onderzoek al tijdens de ontwerpfase te laten uitvoeren, zodat alle resultaten nog in het definitieve ontwerp te integreren zijn.

*ook bruto vloeroppervlakte. Het is de som van de bruto vloeroppervlakten van alle vloerniveaus (=vloerverdiepingen) binnen het beschermd volume.

Welke gebouwen?

De haalbaarheidsstudie is verplicht voor gebouwen die aan volgende voorwaarden voldoen:- het betreft een nieuwbouw;- het gebouw heeft een totale bruikbaar vloeroppervlakte van meer dan 1000 m²;- het gebouw wordt verwarmd of gekoeld om een specifieke binnentemperatuur te bekomen.

Indien het project binnen 1 bouwvergunningsaanvraag (of melding) meerdere gebouwen omvat, moet u de bruikbare vloeroppervlaktes van deze gebouwen optellen.

Welke technieken?

De bestemming van het gebouw en het bruikbare vloeroppervlakte bepalen welke technieken u moet onderzoeken. Hierbij gaat u steeds uit van die bestemming die het grootste deel van de volledige oppervlakte inneemt (ook als het uit verschillende gebouwen bestaat). Denk aan PV-panelen, zonneboiler, WKK, Biobrandstof, ...

Wat doen wij?Wij maken de berekening van de verplichte zaken en dienen deze in via het webformulier op energiesparen.be. Dit kan de volgende cijfers omvatten (techniek afhankelijk) :

Het aangewezen te installeren vermogen, investeringskost zonder overheidssteun, investeringskost per kW,  investeringskost met overheidssteun, meerkost tov een klassiek systeem, Besparing op energie-/exploitatiekosten tov klassiek systeem, Eenvoudige terugverdientijd.

Indien u wenst kunnen we naast de verplichte zaken ook een uitgebreider rapport bezorgen. Bij interesse kan u ons vrijblijvend contacteren!

Gepubliceerd door Xenadvies - Kantoor Kempen

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiĆ«le keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak