KIES IK EEN TRADITIONELE DAMPKAP OF DAMPKAP MET RECIRCULATIE?


Een dampkap heeft geen invloed op de EPB-resultaten.Deze kan wel een invloed hebben op het resultaat van de luchtdichtheidstest:

TRADITIONEEL

Met afvoer naar buiten door muur of dak is in principe ook geen probleem, indien er een terugslagklep in het afvoerkanaal wordt voorzien. Hierbij zal de dampkap nauwelijks of geen invloed hebben op het resultaat van de luchtdichtheid.

MET RECIRCULATIE

Lucht gaat door koolstoffilters en wordt terug binnen uitgeblazen, m.a.w. er is geen afvoer naar buiten toe. Dit is voor de luchtdichtheid uiteraard het beste, want er wordt geen gat gemaakt in de buitenschil (muur of dak).

EXTRA INFO

Bij gebruik van een dampkap met buitenafvoer geraakt het ventilatiesysteem D wel tijdelijk verstoord, gedurende de tijd dat de dampkap op staat. Een dampkap verplaatst namelijk ongeveer 700 à 800 m³ per uur aan lucht. Voor de meeste ventilatiesystemen in eengezinswoningen is dat amper 300 à 350 m³ per uur. Een dampkap is dus veel krachtiger. En meestal zijn ventilatiesystemen maar werkzaam op een lagere stand van ongeveer 100-150m³/h.

Wanneer je traditionele dampkap dus lucht naar buiten blaast, creëer je een tijdelijke onderdruk in huis. Hierdoor wordt automatisch terug lucht je woning ingezogen. De balans van het ventilatiesysteem zal hierbij wel tijdelijk verstoord geraken. Niet ideaal voor je ventilatiesysteem, maar het systeem herstelt zichzelf probleemloos. Eigenlijk komt het er dus op neer dat er langs de afvoerkanalen van het ventilatiesysteem ook lucht binnengetrokken kan worden, gedurende de tijd dat de dampkap werkzaam is.

CONCLUSIE

Je kan kiezen voor een traditionele dampkap, enkel kan je dan best wel een terugslagklep in het kanaal voorzien.Bovenstaande in acht genomen, is een dampkap met recirculatie wel aangewezen. 

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak