Resultaat luchtdichtheidsmeting bij CLT houtbouw


Wat is het? 

Bij CLT worden massieve houten platen die zijn samengesteld uit lagen van houten kruisgewijs aan elkaar gelijmd.Dit in tegenstelling tot de klassieke houtskeletbouw waar houten balken als frame gebruikt worden.

De volle platen zorgen voor een andere manier van isoleren.Zo wordt er niet tussen het raamwerk geïsoleerd maar aan de buitenkant van de muur- en dak elementen.Doordat er aan de buitenkant geïsoleerd wordt kan men indien gewenst het hout gewoon als afwerking voor de binnenkant nemen.

Hoewel houtskeletbouw nog altijd marktleider is, is CLT de laatste jaren aan een grote opmars bezig binnen de houtbouw. 

CLT of Cross Laminated Timber is de laatste jaren aan een grote opmars bezig binnen de houtbouw.Bij recente luchtdichtheidsmetingen werden heel mooie resultaten gehaald, hierdoor behalen deze huizen ook vaak een beter E-peil dan gemiddeld!

Voordelen 

Doordat er gebouwd wordt met volle platen is de thermische inertie veel groter bij CLT dan bij traditionele houtskeletbouw.Het huis zal dus trager opwarmen (en minder snel oververhitten) tov een traditionele houtskeletbouw.

Waar CLT-bouw het hardst in excelleert is de luchtdichtheid.Om aan de hedendaagse normen te voldoen voor de n50-waarde (=hoeveelheid luchtvolume per uur vernieuwd wordt bij 50Pa)moet deze lager zijn dan 3 per uur. Bij verschillende uitgevoerde metingen blijkt dat deze normen makkelijk gehaald worden.

Bij recente luchtdichtheidsmetingen bij projecten van HR-bouw werden resultaten tussen de 0,5 en 2 per uur gehaald. 

Xenadvies bv

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak