Verplicht EPC gemeenschappelijke delen bij appartementsgebouwen


Vanaf 2022 start de verplichting voor
appartementsgebouwen om een energieprestatiecertificaat van de
gemeenschappelijke delen (EPC GD) beschikbaar te hebben. Deze verplichting
staat los van het EPC dat verplicht is bij de verkoop of verhuur van een
appartement. De twee certificaten vullen elkaar aan.

De verplichting van een EPC GD wordt gefaseerd ingevoerd. Gebouwen met 15 of meer gebouweenheden moeten zo’n EPC GD kunnen voorleggen vanaf 1 januari 2022. Voor gebouwen met 5 tot en met 14 gebouweenheden gaat de verplichting in vanaf 1 januari 2023. Gebouwen met 2 tot en met 4 gebouweenheden moeten een EPC GD hebben vanaf 1 januari 2024. Voor nieuwbouwappartementen gaat de verplichting in 10 jaar na het verkrijgen van de stedenbouwkundige vergunning.
Dan komt de verkoop of verhuur van appartementen van private eigenaars in het gedrang. Het EPC bij verkoop of verhuur van een appartement, wordt vanaf de data van invoering opgemaakt op basis van het EPC GD. De notaris dient dan (verplicht) melding in bij het VEKA, waarna het VEKA een gepaste sanctie oplegt aan de verkopende eigenaar(s). Deze sanctie gebeurt onder de vorm van een boete die minimum 500 euro en maximum 5000 euro bedraagt .Vraag hier je offerte aan.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiĆ«le keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak