Welke bouwstudies en -metingen zijn verplicht?


Wanneer je gaat bouwen of verbouwen vliegen allerlei verplichtingen je om de oren. Je krijgt goedbedoeld maar vaak ongevraagd advies van anderen en na een tijdje weet je van geen hout nog pijlen te maken. Hoe zit het nu eigenlijk met al die bouwstudies en bouwmetingen? Zijn die allemaal verplicht en wanneer? We geven een antwoord in deze blog!

Verplichte bouwstudies en -metingen 

Wanneer je gaat bouwen of ingrijpend renoveren, zijn een EPB, ventilatieverslag en veiligheidscoördinatie verplicht. Ga je nadien verkopen of verhuren, dan is een EPC ook verplicht. 

EPB of ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’ 

Deze regelgeving wil het energieverbruik tot een minimum beperken, wat ons leefmilieu ten goede komt en zorgt voor een gezond binnenklimaat. Er is een startverklaring nodig voor de werken en een definitieve aangifte na afloop van de werken. 

Ventilatieverslag 

De ventilatieverslaggever maakt een ventilatievoorontwerp, dit gebeurt voordat de werken beginnen en op het einde van werken worden de prestaties gemeten volgens de vereisten van het kwaliteitskader. Een goede ventilatie zorgt voor minder vochtproblemen, temperatuurwisselingen en is beter voor uw energiefactuur en gezondheid. 

Veiligheidscoördinatie 

Voor bouwwerken met twee of meer aannemers is het verplicht om veiligheidscoördinators aan te stellen. De veiligheidscoördinator ziet er op toe dat de veiligheid op bouwwerven wordt bevorderd. Dit is om het risico van arbeidsongevallen te verminderen en om het welzijn van de werknemers te verbeteren. 

EPC of energieprestatiecertificaat 

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat aantoont hoe energiezuinig een gebouw is, rekening houdend met de gebouwschil en de installaties. Verplicht voor te leggen bij verkoop of verhuur van het gebouw. 

Niet verplicht, wel warm aanbevolen 

De luchtdichtheidsmeting of blowerdoortest: niet verplicht vaak wel noodzakelijk om te voldoen aan de EPB eisen of wensen. Een luchtdichtheidsmeting geeft aan waar er al dan niet nog warmte verloren gaat. 

Voor al deze bouwstudies en -metingen kan je beroep doen op de expertise van Xenadvies! We staan je graag bij. Ontdek ons team van specialisten.  

Vraag nu vrijblijvend je offerte aan!

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak