Wat is een asbestattest?


Als je jouw woning wil verkopen, dan is de kans groot dat je al eens gehoord hebt van het asbestattest. Maar wat is dit nu precies en waarom is het asbestattest zo belangrijk? In dit blogbericht leggen we alles uit wat je moet weten over het asbestattest.

Wat is een asbestattest

Zoals de naam al suggereert, is een asbestattest een document dat aantoont of er al dan niet asbest aanwezig is in een woning. Sinds 23 november 2022 is dit attest verplicht bij de verkoop van elke woning die gebouwd werd voor 2001. Dit komt omdat het gebruik van asbest in de bouwsector toen nog niet verboden was. Het asbestattest moet worden opgemaakt door een erkend asbestdeskundige.

Waarom is een asbestattest belangrijk?

Asbest is een gevaarlijk materiaal dat voor het jaar 2001 in veel gebouwen werd gebruikt voor de isolatie van bijvoorbeeld daken, muren en vloeren. Bij blootstelling aan asbestvezels kunnen echter ernstige gezondheidsproblemen ontstaan, zoals longkanker en asbestose. Het is dus belangrijk om te weten of er asbest aanwezig is in een woning, zodat er maatregelen kunnen worden genomen om de gezondheid van de bewoners te beschermen.

Daarnaast kan het ontbreken van een asbestattest bij de verkoop van een woning leiden tot juridische problemen. Als er achteraf toch asbest wordt ontdekt, kan de koper de verkoper aansprakelijk stellen voor de kosten van verwijdering van het asbest en eventuele gezondheidsschade.

Hoe wordt een asbestattest opgemaakt?

De opmaak van een asbestattest gebeurt door een erkend asbestdeskundige. Deze deskundige komt ter plaatse om de woning te inspecteren en eventuele stalen te nemen. Bij Xenadvies betreft dit een niet-destructieve inspectie, wat wil zeggen dat de asbestdeskundige enkel de waarneembare asbestmaterialen zal beschrijven en dus geen tussenwanden ... zal beschadigen. Vervolgens worden deze stalen onderzocht in een laboratorium en op basis van de resultaten van het onderzoek wordt bepaald of er al dan niet asbest aanwezig is in de woning.

Als er asbest aanwezig is, dan wordt in het attest ook vermeld waar het asbest zich bevindt en welke maatregelen er moeten worden genomen. Bijvoorbeeld het verwijderen van het asbest of het nemen van voorzorgsmaatregelen bij verbouwingen of renovaties. 

In het kort

Een asbestattest is een belangrijk document bij de verkoop van een woning die gebouwd werd voor het jaar 2001. Het attest toont aan of er al dan niet asbest aanwezig is in de woning en welke maatregelen er moeten worden genomen. Bij Xenadvies hebben we erkende asbestdeskundigen in dienst die je kunnen helpen bij het opmaken van een asbestattest en het nemen van de juiste maatregelen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of vrijblijvende offerte aanvragen.

Vraag nu vrijblijvend een offerte aan!

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiĆ«le keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak