Wat is een EPC?


Als eigenaar of beheerder van een gebouw ben je verplicht om een energieprestatiecertificaat (EPC) te laten opstellen. Dit certificaat geeft informatie over de energiezuinigheid van jouw gebouw en de maatregelen die je kunt nemen om deze te verbeteren. Maar wat houdt een EPC nu juist in en waarom is het belangrijk om er een te hebben?

Wat is een EPC?

Een energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat de energetische kwaliteit van jouw gebouw weergeeft. Het geeft aan hoe energiezuinig jouw gebouw is en hoeveel energie er jaarlijks verbruikt wordt. Het certificaat is verplicht bij verkoop en verhuur van een woning of gebouw, maar kan ook op vrijwillige basis opgesteld worden om een idee te krijgen over de huidige energie efficiëntie van jouw woning. Een EPC is maximaal 10 jaar geldig.

Wie mag een EPC opstellen?

Het opstellen van een EPC gebeurt door een energiedeskundige type A. Deze deskundige komt ter plaatse om het gebouw te inspecteren en meet verschillende zaken zoals de isolatie, de verwarmingsinstallatie, de ventilatie en de verlichting. Op basis van deze metingen en berekeningen wordt een energieprestatiecertificaat (EPC) opgesteld.

Is een EPC verplicht?

Een EPC is niet alleen verplicht, het kan je ook helpen om zowel energie als geld te besparen. Op het certificaat staan bovendien ook aanbevelingen om de energetische kwaliteit van jouw gebouw te verbeteren. Dit kunnen kleine maatregelen zijn zoals het plaatsen van radiatorfolie of het vervangen van lampen door LED-verlichting, maar ook grotere investeringen zoals het plaatsen van zonnepanelen of het isoleren van het dak of de gevel. Hiermee verlaag je niet alleen je energierekening, maar draag je ook jouw steentje bij aan een beter milieu. Xenadvies kan instaan voor het opstellen van jouw energieprestatiecertificaat.

In het kort

Een energieprestatiecertificaat, oftewel EPC is niet alleen verplicht, maar ook een waardevol instrument om de energiezuinigheid van jouw gebouw te verbeteren. 

Vraag nu vrijblijvend een offerte aan!

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiële keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak