❮ Terug naar Blog

Uw-waarde wat betekent dat in de EPB?


Dit is een berekening van de U-waarde (W/m²K) van het raamgeheel, hoe lager dit getal hoe beter het raamgeheel isoleert. Het raamgeheel bestaat uit profiel, beglazing (incl afstandshouder) en eventueel toevoerrooster.

Wat levert u aan om een correcte EPB(aangifte) te doen?
De Uw-waarde berekening wordt door de aannemer aangeleverd per raam en dit in combinatie met de ramenplannen, de bouwheer vraagt deze op bij de aannemer.  Naast deze berekening moet er voor de EPB ook het merk/type geplaatste raamprofielen en beglazing gekend zijn. De berekening omvat ook een vermelding van het effectieve glasoppervlak.

 

Enkel zaken op een rijtje:

  • Ug-waarde: U-waarde van het glas. Ook de afstandshouders waarmee het dubbel of driedubbel glas wordt samengehouden heeft een invloed op de Ug-waarde. Er zijn de klassieke aluminium afstandshouders en je hebt de thermisch verbeterde afstandshouders.
  • Uf-waarde: U-waarde van het raamprofiel. Schuiframen hebben doorgaans een hogere Uf-waarde, dan de overige ramen.
  • Ur-waarde: U-waarde van het rooster voor de ventilatie, enkel indien aanwezig.

Het bovenstaande samengenomen geeft de Uw-waarde van het raam in zijn geheel en geeft dus mee hoeveel warmte er verloren gaat door het volledige raam.

De aannemer kent de exact gebruikte types raamprofiel in combinatie met de juiste glas -, profieloppervlaktes en toevoerroosters. Hierdoor kan de werkelijke U-waarde berekend worden. De Uw-waarde berekend door de aannemer is doorgaans beter dan wanneer deze forfaitair berekend wordt. Het werkelijk glasoppervlak is meestal groter dan forfaitair. Het is belangrijk dat vanaf de eerste berekening de keuze gemaakt wordt tussen een forfaitaire of detailberekening. Meestal is het noodzakelijk om te kiezen voor de detailberekening.


Gepost op 16 jun 2017