Een veiligheidscoördinator is verplicht wanneer je over de periode van heel het bouwproject met minstens 2 verschillende aannemers werkt. Let op! Leveranciers en nutsmaatschappijen worden ook als aannemer beschouwd wanneer ze deelnemen aan het bouwproces.
De veiligheidscoördinator detecteert alle risicovolle elementen en stelt in functie hiervan een veiligheids- en gezondheidsplan (VGM-plan) op met daarin maatregelen die genomen moeten worden. Verder moet hij het postinterventiedossier en het coördinatiedagboek openen.
De coördinator voert regelmatig werfbezoeken uit om na te gaan of de werken op een veilige manier gebeuren en houdt dit bij in een coördinatiedagboek. Hiervan worden ook werfverslagen opgemaakt en aan alle betrokken partijen bezorgd.
Het postinterventiedossier (PID) dat wordt opgemaakt tijdens en op het einde van de werken bevat nuttige documentatie om latere interventies aan het bouwwerk te vereenvoudigen. Dit dossier bevat onder andere:- informatie betreffende de structurele en essentiële elementen van het bouwwerk;- informatie betreffende de aard en de plaats van aantoonbare of verborgen gevaren;- AS-built plannen;- de identificatie van de gebruikte materialen;- de definitieve aangifte;- ...
De kosten voor de veiligheidscoördinatie zijn afhankelijk van de omvang, de aard en de duur van de werken.