Wat is het verschil tussen een standaard, klok-, optimaliserende en een modulerende kamerthermostaat?


Een standaard en een klokthermostaat werken volgens dezelfde principes. Zodra de temperatuur, in de ruimte waar de thermostaat hangt, onder de gevraagde temperatuur zakt, zal de thermostaat er voor zorgen dat de 2 draadjes dit u op de thermostaat heeft aangesloten met elkaar worden verbonden en zal de ketel gaan stoken.Wordt de ingestelde temperatuur bereikt? Dan zal de thermostaat de verbinding tussen de draadjes weer ongedaan maken en zal de ketel stoppen met stoken.

Het verschil tussen een standaard thermostaat en een klokthermostaat is dat een standaard thermostaat alleen handmatig hoger of lager kan worden gezet. Een klokthermostaat kunt u afhankelijk van het type, per week, week/weekend, week/zat/zon of dag programmeren. Hierdoor hoeft u niet meer om te kijken naar de thermostaat.

Een optimaliserende thermostaat gaat daarbij eigenlijk net een stapje verder. Deze 'bekijkt' de omgeving waar hij hangt. Hierdoor leert hij wat de omgevingstemperatuur doet als er bijvoorbeeld een deur open staat. De temperatuurdaling kan bijvoorbeeld uit zichzelf weer verdwijnen, doordat bijvoorbeeld de zon door de ramen schijnt. Zodra de thermostaat dit soort dingen door heeft, gaat hij berekenen hoe hij zo zuinig mogelijk kan stoken en toch een hoog comfort kan garanderen.

In de eerste week kan het zijn dat het iets langer duurt voordat de ketel aan of uit springt. Dit is geen fout of een te grote schakeldifferentie, maar laat zien dat de thermostaat bezig is zich aan te passen aan zijn omgeving. Daarnaast zal een optimaliserende thermostaat niet inschakelen wanneer hij merkt dat de temperatuur langzaam stijgt, maar wacht tot de omgeving is geacclimatiseerd. Hetzelfde gebeurt bij het kijken of hij uit moet. Wanneer de temperatuur nog daalt, zal de optimaliserende thermostaat aan blijven.

Een modulerende thermostaat daarentegen, communiceert met de ketel om aan te geven of de ketel aan of uit moet. En zoja, of hij voluit of gedoseerd zal gaan stoken.

Gepubliceerd door Xenadvies - Kantoor Kempen

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Xenadvies gaat voor keuringen, bouwstudies en -metingen, wij werken voor alle projecten met bouwvergunning en voor gebouwen die officiĆ«le keuringen nodig hebben.

Maak nu een afspraak