Veiligheid op de werf is een belangrijke verantwoordelijkheid. Om arbeidsongevallen te voorkomen en een veilige werkomgeving te waarborgen, is het in veel gevallen verplicht om een veiligheidscoördinator aan te stellen. Maar wanneer geldt deze verplichting precies? Wie is verantwoordelijk voor de aanstelling van een veiligheidscoördinator, en wat zijn de taken van deze belangrijke rol? Lees zeker verder, want hieronder geven we een antwoord op al deze vragen.
Wanneer is een veiligheidscoördinator verplicht?
Het aanstellen van een veiligheidscoördinator is verplicht wanneer er minstens twee aannemers werkzaamheden uitvoeren op dezelfde bouwwerf, zelfs als deze aannemers nooit gelijktijdig op de werf aanwezig zijn. Deze verplichting geldt zowel tijdens de ontwerpfase als de verwezenlijkingsfase van een project. Het doel is om risico’s te beperken en te zorgen voor een veilige werkomgeving waar het aantal arbeidsongevallen tot een absoluut minimum beperkt worden.
Wie stelt de veiligheidscoördinator aan?
Afhankelijk van de grootte van de bouwwerf, kan de veiligheidscoördinator door verschillende partijen worden aangesteld:
- Bouwwerf groter dan of gelijk aan 500 m²: In dit geval is het de opdrachtgever die verantwoordelijk is voor het aanstellen van een gecertificeerde veiligheidscoördinator. Deze coördinator moet voldoen aan de vereisten die gesteld worden voor de veiligheid op de werf.
- Bouwwerf kleiner dan 500 m²: Hier kan de architect de veiligheidscoördinator aanwijzen, of de aannemer kan zelf de taak van veiligheidscoördinator op zich nemen tijdens de verwezenlijkingsfase.
Het is essentieel dat de veiligheidscoördinator die wordt aangesteld, voldoet aan de wettelijke eisen en over het vereiste getuigschrift beschikt dat behaald is via een erkend instituut in Vlaanderen.
Wat doet een veiligheidscoördinator?
De veiligheidscoördinator is een erkend deskundige die verantwoordelijk is voor de veiligheid op de bouwwerf en het minimaliseren van de kans op arbeidsongevallen. Concreet zal de veiligheidscoördinator de werf controleren op de naleving van de wettelijke veiligheidsvoorschriften en de werkomstandigheden monitoren. Enkele belangrijke taken van de veiligheidscoördinator zijn onder andere:
- Verspreiding van stof
- Geschiktheid werfafsluiting
- Bereikbaarheid voor de hulpdiensten
- Opgeruimde materialen/gereedschap
- Struikelgevaar
- Aanwezigheid sanitaire unit
- Aanwezigheid leidingwater
- Buitenwerkingsstelling van het elektrische circuit
- Gebruik veiligheidsschoenen/veiligheidshelm
Ben jij op zoek naar een veiligheidscoördinator?
Bij Xenadvies hebben we veiligheidscoördinatoren type A en B in huis, voor zowel tijdelijke als mobiele bouwplaatsen. Onze veiligheidscoördinatoren zorgen ervoor dat jouw bouwwerf voldoet aan alle vereisten. Ben jij nog op zoek naar een veiligheidscoördinator voor jouw project? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie!
Een offerte aanvragenVraag vandaag nog een offerte aan voor de beste deals en prijzen. Ontvang vrijblijvende offertes op maat voor jouw behoeften. Bespaar tijd en geld!
|